Begeleiding van uw zieke werknemer; mag u als werkgever zonder meer het advies opvolgen van de bedrijfsarts?
Kun je als werkgever volstaan met het opvolgen van het advies van de bedrijfsarts bij uw zieke werknemer? Ook als dit advies is; op dit moment geen mogelijkheden voor uw werknemer in zowel het eerste spoor als in het tweede spoor?
Het valt niet mee als werkgever om de begeleiding van uw zieke werknemer volgens de Wet verbetering pootwachter juist te verrichten. Deze wet verlangt dat werkgever en werknemer zich samen met een arbodienst of gecertificeerde bedrijfsarts inspannen om de getroffen werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen.
Maar wat nu als het advies van de bedrijfsarts is dat op dit moment geen re-integratie mogelijkheden zijn voor uw werknemer. Kun je dan volstaan met afwachten totdat uw bedrijfsarts aangeeft dat er weer mogelijkheden zijn voor hetzij eerste spoor of tweede spoor voor uw zieke werknemer? Helaas kom ik in mijn werk nog te vaak tegen, dat het klakkeloos volgen van het advies van uw bedrijfsarts maakt dat er een afwachtende houding bij de werkgevers ontstaat. Dit terwijl u als werkgever niet alleen verantwoordelijk bent voor loon doorbetaling maar ook voor een snelle terugkeer van uw zieke medewerker op de werkvloer. Sterker nog, vanuit het UWV wordt u als werkgever beoordeeld op de gedane acties vanuit uw organisatie om uw zieke medewerker zo spoedig mogelijk terug te laten keren op de werkvloer. Het advies wat wij (Auriga Networks) de werkgever mee geven is dan ook; neem uw verantwoordelijkheid als werkgever, blijf in contact staan met de bedrijfsarts en uw zieke medewerker. Indien het oordeel van uw bedrijfsarts voor uw zieke medewerker is dat erop dat moment geen mogelijkheden voor zowel eerste spoor als tweede spoor liggen, vraag dan een deskundigenoordeel bij het UWV aan. De kosten voor een deskundigenoordeel liggen rond de 50 euro en daarin stelt u dan de vraag aan het UWV of u als werkgever genoeg heeft gedaan voor de re-integratie van uw zieke werknemer. Dit is raadzaam om te doen ter voorkoming van een discussie achteraf dat u als werkgever toch nog wat had moeten doen in het kader van de re-integratie van uw medewerker.
Lianne Voerman oprichter van Auriga Networks. Auriga Networks neemt een actieve rol in bij verzuimbeheersing in het bedrijfsleven. De kracht van het netwerk ligt in de inzetbaarheid van verschillende professionals met een specialisatie op het gebied van Arbeid en Gezondheid. We zijn verheugd dat Van der Woude & Van der Woude participeert in ons netwerk en dat we hier terecht kunnen voor gedegen juridisch advies!