Verruiming tijdelijke contracten

Minder snel een vast contract als het aan minister Kamp ligt

Minister Kamp is bezig met een voorstel om de mogelijkheden te verruimen om werknemers langdurig in een tijdelijk contract te laten werken.

Momenteel is het vierde contract na drie korte opeenvolgende contracten (in totaal maximaal drie jaar) automatisch een contract voor onbepaalde tijd. Een vaste baan is dan ook de norm. Als de eerste twee tijdelijke contracten samen langer duurden dan drie jaar wordt het derde contract ook automatisch een voor onbepaalde tijd. Minister Kamp wil dat dit niet langer automatisch gebeurt. Hij stelt voor dat werkgevers na een kort tijdelijk contract ook nog een langer tijdelijk contract van bijvoorbeeld zeven of tien jaar kunnen aanbieden.

Het mes van Kamps plannen zou aan twee kanten snijden: werknemers kunnen voortaan langer en vaker een tijdelijk contract aangeboden krijgen; werkgevers hoeven minder snel een vast contract aan te bieden. Kamp probeert met zijn plannen de arbeidsmarkt te flexibiliseren, zonder aan het ontslagrecht te komen. In het regeer- en gedoogakkoord is immers afgesproken dat het ontslagrecht ongemoeid blijft.

Sommige politieke partijen vrezen dat de positie van de werknemer in het geding komt. Zo zal er de kans van een pensioengat kunnen ontstaan en ook is het steeds moeilijker om met een tijdelijk contract een financiering voor een eigen huis te krijgen. Kamp meent echter dat langere tijdelijke contracten veel voordelen heeft. Een werkgever zal eerder willen investeren in scholing als hij een flexibele kracht langdurig aan zich kan binden, omdat de terugverdientijd van de investering langer is. Bovendien biedt een langdurig tijdelijk contract een werknemer meer zekerheid dan drie opeenvolgende tijdelijke contracten van bijvoorbeeld één jaar.

De minister heeft de Tweede Kamer toegezegd in mei van dit jaar in een brief op de bezwaren in te gaan. De minister wil ook kijken naar alternatieve manieren om de arbeidsmarkt beter te laten werken. Dit voorjaar houdt de Kamer een hoorzitting over flexibiliteit en zekerheid op de arbeidsmarkt.

Bezoekadres:  Parkweg 3  |  8443 DS  |  Heerenveen
06 444 96 286  |  info@vanderwoudevanderwoude.nl  |  Meer contactinformatie »